VPN nedir ve nasıl çalışır?

VPN nedir?

VPN olarak bildiğimiz kısaltma, ‘Sanal Özel Ağ’ anlamına gelir. Bu teknoloji, bilgisayarınız, laptop’unuz veya başka bir araç ile internet sunucusu arasında güvenli bir bağlantı kurmanızı sağlar.

VPN yardımıyla IP adresinizi değiştirebilir ve verileri güvenle aktarabilirsiniz.

VPN nedir? Neden ona ihtiyacımız var?

VPN, bilgisayar ile internet sunucusu arasında sözde tünel olarak adlandırabileceğimiz bir geçit oluşturur. Bu geçit şifrelenir yani kimlik bilgileriniz gizlenir.Bir VPN, kimlik bilgilerinizi gizler

Aynı zamanda, ne ağı hacklemeye çalışan siber suçlular ne de VPN sunucularını yöneten kişiler verilerinizi ele geçiremez. Kendisine VPN almalı mıyım sorusunu soran birçok kişi bazı yasaklı sitelere veya yasa dışı içeriğe erişebilme olanağını düşünüyor.

Ancak VPN’ler genellikle son derece meşru olan amaçlar için kullanılır:

  • daha yüksek bağlantı hızı
  • hacker’ların yaptığı saldırılara karşı koruma
  • kurumsal ağ güvenliği
  • blok zinciri işlemlerinin gizliliği
  • yayın platformlarının ve çeşitli uygulamaların engelini kaldırma
  • sınırsız online oyun
  • halka açık olan Wi-Fi’nin güvenli kullanımı
  • coğrafi kısıtlamalardan ve çok daha fazlasından kurtulmak.VPN'in faydaları

Bir VPN nasıl işlev gösterir?

Ağa bağlı olan her bilgisayar, laptop, Wi-Fi yönlendirici veya başka bir araç, internet erişimi sağlayıcısını, konumunu ve iletişim bilgilerini tanımlayan benzersiz bir IP adresine sahiptir.

Ancak internet servis sağlayıcısının (ISS) verileri kimin umurunda?

Sizi endişelendirmesi gereken şey kişisel verilerinizdir.

Tarayıcıları ve uygulamaları her açışınızda, verilerinizi topladıklarını ve online olduklarını biliyor muydunuz? Hangi verileri girdiğiniz, cihazınızda hangi işletim sisteminin yüklü olduğu, hangi internet sitelerini ziyaret ettiğiniz, ilgi alanlarınızın neler olduğu ve çok daha fazlası.

Bu bilgiler genellikle tarayıcıların çerezlerinde saklanır. Ayrıca IP adresinizde de bulunur.

VPN’i açıp herhangi bir siteye girdiğinizde şunlar gerçekleşir:

  • İnternet Servis Sağlayıcısı’ndan (ISS) alacağınız IP adresi VPN sunucusuyla güvenli bir bağlantı kurar.
  • Sanal bir ağda farklı bir IP adresiniz vardır. Bu herhangi bir adres olabilir, Bangladeş veya Brezilya’daki bir yer bile.
  • Trafik şifrelidir. Böylece kimse ne yaptığınızı göremez.
  • Ziyaret ettiğiniz siteler, ne gerçek tarayıcı geçmişinizi bilirler ne de aslında nerede yaşadığınızı. Biri sizi hacklemeye çalışırsa, Brezilya’da veya Bangladeş’te bir yerde bulunan IP adresinizi hackleyecektir.VPN, IP adresinizi değiştirir

VPN şifreleme protokolleri

PPTP

Noktadan noktaya tünelleme protokolü (PPTP), VPN bağlantıları arasındaki bilindik standartlardan biridir. Yıllar önce geliştirildi ve artık modası geçti. Ancak buna rağmen hala yaygın olarak kullanılıyor.

Bunun nedeni, halihazırda çoğu cihaza ve platforma yüklü olması ve kurulumunun kolaylığıdır. Noktadan noktaya tünelleme protokolü, yayın platformlarının engelini kaldırmak gibi güçlü bir anonimlik gerektirmeyen şeyler için hala kullanışlıdır.

Bu protokol için ek bir yazılım gerekmez. Bu durumda, şifrelenmiş bağlantılar için oturum açmalar, kullanıcı şifreleri ve sunucu adresleri yeterli olacaktır.

Günümüzde, PPTP, kapasitesini, 128 bit şifrelemeye geçerek güncelledi ancak yine de en güvenilir protokoller arasında yer almıyor. Bu protokolün şifresini çözmek ve hack’lemek kolaydır.

Microsoft bile SSTP / L2TP kullanılmasını önerir. Bu, özellikle yüksek güvenlik standartlarına ihtiyaç duyan -kripto para yatırımcıları gibi- kullanıcılar için geçerlidir.

Ancak eksi, artıya dönüşebilir: PPTP’nin şifreleme seviyesinin düşük olması, onu, en hızlı VPN protokollerinden biri yapar.

OpenVPN

OpenVPN nispeten yeni bir protokoldür ancak mükemmel derecede kullanışlı olduğunu halihazırda kanıtlamıştır. Esnekliği ve güvenliği ona popülerlik kazandırdı. Artık VPN sağlayıcılarında genellikle ana şifreleme protokolü olarak kullanılıyor.

OpenVPN, OpenSSL şifreleme kitaplığı ve SSL V3/TLS V1 protokolleri gibi teknolojilerle çalışır. Halihazırda sürekli gelişiyor ve güncelleniyor.

Ancak onu, bir SSL (Güvenli Yuva Katmanı) bağlantısı üzerinden HTTPS’den ayırt etmek zordur. Engellemek daha da zordur ve diğer protokollere kıyasla saldırganlara karşı daha az savunmasızdır.

Bu protokol, UDP/TCP kullanarak herhangi bir bağlantı noktasında çalışabildiği için güvenlik duvarlarını kolayca aşabilir. UDP bağlantı noktası, bağlantı hızını artırmak için en verimli şekilde kullanılır. OpenVPN, OpenSSL, HMAC kimlik doğrulama ve önceden paylaşılan anahtarlar gibi birçok güvenlik yöntemine ve protokole sahiptir.

Genellikle AES şifrelemesiyle ortak çalışır. Ancak kusursuz değildir: Onu kullanmak için ek yazılım yüklemeniz gerekecektir.

SSL

Güvenli Yuva Katmanı (SSL) sıradan bir tarayıcı kullanarak güvenli bir bağlantıyla çalışmanızı sağlar.

SSL/HTTPS güvenli aktarım protokolü, popüler internet tarayıcılarında bulunan standart bir özelliktir. Bir istemci ve sunucu arasında gidip gelen verileri şifrelemek için bir anahtar çifti kullanılır.

Gönderenin güvenilirliğini ve bilgilerde bozulma olmadığını onaylamak için SSL sertifikaları gerekir.

SSL, çeşitli cihazlardan (masaüstü bilgisayarlar, laptop’lar, cep bilgisayarları, Wi-Fi, WiMAX ve 3G) güvenli erişim sağlamak için kullanılan basit bir seçenektir. Sistem, genellikle verileri ve kullanıcı şifrelerini yönetir ve özel istemci yazılımı yüklenmesine gerek yoktur.

Kurumsal ağın iç kaynaklarına açık erişim kanalı oluşturmaz: Yalnızca yönetici tarafından belirlenen kaynaklara erişim sağlanır ve bunlara, yalnızca yetkili kullanıcıların erişmesine izin verilir.

Ancak SSL’nin şifresi, engelleme, tarama ve yeniden şifreleme ile çözülebilir.

IPsec

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec) ağ güvenliğini en yüksek düzeyde sağlar.

Protokol, uzaktaki ana bilgisayara giden bir tür tünel oluşturur. Her oturum kontrol edilir; veri paketleri şifrelenir. Böylece protokol, yüksek düzeyde bağlantı güvenliği sağlamayı garanti eder. Tünel ve aktarım olmak üzere iki modda çalışır. Bu modlar, farklı ağlar arasındaki verileri korumak için tasarlanmıştır.

Aktarım modunda, veri paketlerindeki mesajlar şifrelenir. Tünel modunda ise bilgi paketlerinin tümü şifrelenir.

Surfshark veya NordVPN gibi bazı hizmetler size, IPsec ve OpenVPN gibi protokoller arasında geçiş yapma imkanı tanır.

IPsec kullanmanın avantajı, ağ güvenliğini önemli ölçüde artıran diğer protokollerin IPsec ile birlikte kullanılabilmesidir. IPsec kullanışlı ve faydalı bir protokoldür ancak önemli bir dezavantajı vardır; o da istemci uygulamasını yüklemenin zaman almasıdır.

L2TP

Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP) her zaman IPSec ile çalışır. Bunun nedeni, L2TP’nin bizzat şifreleme veya trafik koruması sağlamamasıdır.

Bu protokol, çift kapsülleme adı verilen bir işlem kullanan PPTP’nin uzantısıdır:

  • İlk kapsülleme bir PPP (Noktadan Noktaya Protokolü) bağlantısı kurar.
  • İkinci kapsülleme, IPSec şifrelemesi içerir.

L2TP aynı zamanda en güvenli şifreleme algoritmalarından biri olan AES-256’yı destekler. Ne yazık ki bu teknolojinin kullanılması, çalışma verimliliğini ve hızını azaltır.

L2TP, çoğu bilgisayarda ve mobil işletim sisteminde halihazırda bulunduğu için de uygundur. En büyük kusurlarından biri NAT güvenlik duvarını engelleme açığıdır. Bu açığın nedeni, L2TP’nin bağlantılar için yalnızca UDP (Kullanıcı Veri Bloğu Protokolü) bağlantı noktası 500’ü kullanmasıdır.

IKEv2

İnternet Anahtar Değişim Protokolü versiyon 2 (IKEv2), teknik bir VPN protokolü olmasa da IPSec anahtar değişimini kontrol etmeye yardımcı olur.

Bu protokolü, Windows 7’den itibaren herhangi bir Windows işletim sisteminde bulabilirsiniz. Ayrıca Linux, Blackberry gibi başka platformlarda da uygulanabilir. Blackberry sadece birkaç protokolü destekler. Neyse ki IKEv2 bunlardan biridir.

İnternet bağlantınız kesintiye uğrasa bile VPN bağlantısı korunacaktır. Popüler olmasının sebebi, çalışma sırasındaki stabilliği, güvenliği ve yüksek performansıdır.

Özellikle mobil kullanıcılar için tasarlanmıştır. 

IKEv2, MOBIKE‘yi desteklediği için ağdaki herhangi bir değişikliğe karşı çok dayanıklıdır. Wi-Fi’ye geçerken VPN bağlantısı her zaman açık kalır.

IKEv2 hızı ve stabiliteyi artırır ve L2TP’den daha güvenlidir.

SSTP

Güvenli Yuva Tünel Protokolü (SSTP), Microsoft’a aittir ve devamlılığı onun tarafından sağlanmaktadır.

Genellikle yalnızca Windows’a özgü bir protokol olarak kabul edilir. Ancak Linux, SEIL ve RouterOS gibi diğer işletim sistemleri de bu protokolü sorunsuz bir şekilde destekleyebilir.

Windows’a entegre olması sayesinde çok stabildir. Güvenilirlik ve güvenlik açısından PPTP ve L2TP’yi geride bırakır. Güvenli Yuva Tünel Protokolü, genellikle AES şifrelemesini ve SSLv3’ü kullanır. Bu teknoloji, herhangi bir sorunu ve NAT (Ağ Adresi Dönüştürme) güvenlik duvarının engellenmesini önlemeye yardımcı olur. SSTP, SSL/TLS bağlantıları için benzer bir kimlik doğrulama yöntemi kullanır. Genel olarak OpenVPN’e aynı bağlantıyı sunar ancak daha çok Windows odaklıdır.

Statik IP mi dinamik IP mi?

Dinamik IP adreslerinin, yeni kullanıcılar için çok daha güvenli olduğu genel olarak kabul edilen bir gerçektir.

Örneğin birinin, yönlendiriciyi yeniden başlatmak gibi basit bir prosedür sonrası bilgisayarınıza erişmek için ağ düğümünüzü hacklemek istediğini varsayalım. Bu durumda, saldırganın IP adresinizi yeniden öğrenmesi ve ağ düğümünüzü hacklemeye sıfırdan başlaması gerekecektir.Dinamik IP adresleri yeni kullanıcılar için daha güvenlidir

IP adresinin sürekli değiştirilmesi, iş için bazen faydalı olabilir.

Örneğin, farklı adlarla, sosyal medyada pazarlama, gizli PR (Halkla İlişkiler) veya başka iletişim aktiviteleri yaptığınızı varsayalım. Aynı IP adresinin kullanılması şüpheli ve inanılması güç görünecektir. Bu durumda dinamik IP değişikliği işinize yarayacaktır.

Forumlarda ve konferanslarda “engellendiğiniz” zamanlar olabilir.

Bazen belirli bir IP’nin engellenmesi gibi daha ciddi bir kısıtlama sorunu yaşayabilirsiniz. Bu tür yaptırımlar söz konusu olduğunda IP adresinin dinamik değişimi, bilgileri özgürce okumanızı ve hatta iletişime devam etmek için yeni bir isim kullanarak kayıt işlemi yapabilmenizi sağlayacaktır.

Ayrıca dinamik IP, ücretsiz dosya barındırma hizmetlerini kullananlar için de faydalıdır.

Bu hizmetlerle ilgili pek çok kısıtlama vardır. Örneğin, bir IP adresini kullanarak 3-6 saat içinde en fazla bir dosya indirebilirsiniz. İlk dosyayı indirdikten sonra yönlendiriciyi yeniden başlatmanız yeterli olacaktır. Sonrasında hemen ikinci dosyayı indirmeye başlayabilirsiniz.

Bazen evinizdeki bilgisayara veya başka bir bilgisayara uzaktan erişmeniz gerekebilir.

Böyle durumlarda TeamViewer veya Remote Administrator gibi özel yazılımları kullanın. IP adresini ve şifreyi bilmeniz halinde, bu yazılımlar sayesinde, bilgisayarla, masaüstüyle ve içindeki her şeyle uzaktan çalışmanız mümkün olacaktır. Önemli olan, bu yazılımların, erişmek istediğiniz bilgisayar dahil olmak üzere kullanacağınız her iki bilgisayara da yüklenmiş olmasıdır.

Ancak bu, yalnızca, bilgisayara önceden bilinen statik bir IP atanmışsa mümkün olacaktır. Dinamik IP adresi kullanılıyorsa basit bir bağlantı kesilmesi bile uzaktan erişim sağlanmasını imkansız hale getirecektir.Bilgisayarınıza statik bir IP adresiyle uzaktan erişim

Bir VPN seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Uzun zamandır piyasada olan itibarlı bir VPN servisini seçmeniz daha iyi olacaktır.

Bunun yanı sıra, örneğin Reddit’te, seçmeyi düşündüğünüz VPN servisiyle ilgili yapılmış yorumları okuyabilirsiniz.

Ayrıca şu kriterlere de dikkat edin:

  • VPN’in yetki alanı;
  • Sunucu ve ülke sayısı;
  • VPN sağlayıcı nedeniyle daha önce yaşanmış olumsuz deneyimler (örneğin veri sızıntıları);
  • Tüm güncel şifreleme protokollerinin ve standartlarının desteklenmesi (OpenVPN, SSTP, L2TP/IPSec);
  •  Kullanıcı gizlilik politikasının şeffaf ve anlaşılır olması;
  • Hızlı bağlantı;
  • Fiyat-performans oranının tatmin edici olması.

Ya da yalnızca aşağıdaki kıstasları göz önünde bulundurun:

1. Hız.

Bağlantı, VPN sunucularından geçtiği için VPN servisinin hızlı olması ve kullanışlı bir veri aktarım hızı sağlaması gerekir.

İnternet sitelerinin ne kadar hızlı açılacağı buna bağlı olacaktır.İyi bir VPN hızlı olmalıdır

2. Güvenlik.

Güvenlik en önemli şeylerden biridir: IP değişiyor mu, güvenlik ve koruma seviyesi nedir, trafik şifreleniyor mu, internetteki faaliyetleriniz kaydediliyor mu vb. gibi sorular önemlidir. İyi bir VPN güvenli olmalıdır

3. Kolaylık.

Her VPN servisi, farklı bir şekilde hizmet sağlar: Bazılarında, hizmeti almaya başlamak için tek bir butona basmanız yeterli olacaktır. Bazı servislerde ise her şeyi elle olarak kontrol etmek zorunda kalabilirsiniz.

Belki de bunun yerine tarayıcınıza bir eklenti yüklemek bile daha rahat olur, ne dersiniz? İyi bir VPN kullanımı kolay olmalı

4. Birden fazla platformda çalışabilme.

VPN’i masaüstü bilgisayar, laptop ve akıllı telefon gibi birden fazla cihazda kullanacağınızı varsayalım. Bu platformların hepsinde çalışabilen bir VPN hizmeti bulun.

Çok daha kullanışlı olacak ve abonelik satın aldıysanız, birkaç farklı platforma erişmenize gerek kalmayacaktır.İyi bir VPN çok platformlu olmalıdır

5. Teknik destek.

Verilen teknik desteğin iyi olduğundan emin olmak isterseniz, bu konuyla ilgili yapılmış yorumları okuyun.

Bu tür hizmetler için genellikle abonelik gerektiğinden, verilen teknik desteğin kalitesi, VPN firmasının, müşterileriyle nasıl bir ilişki kurduğunu anlamanızı sağlayacaktır.İyi bir VPN, iyi bir teknik destek sunar

6. IP.

VPN’i sürekli kullanacaksanız size dinamik bir IP değil statik bir seçenek sunacak hizmeti seçebilirsiniz.

İnternette çok zaman geçiriyorsanız bu, sizin için çok uygun olacaktır.Statik ve dinamik IP adresi arasından seçim yapın

Olmazsa olmaz VPN özellikleri

VPN’i hangi amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra hem sizin için önemli olan özelliklerin hem de göz ardı edebileceğiniz özelliklerin bulunduğu bir liste hazırlayın. Böylece hangi VPN’i kullanacağınıza çok daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.

Sağlayıcınızın sahip olması gereken özellikler şunlardır:

  • Güvenilir şifreleme
  • Yüksek hız
  • Güçlü gizlilik politikası
  • İyi performans
  • İnternette adil kullanım kotasının olmaması 

VPN, yalnızca yasaklı bir televizyon programını izlemek veya engellenen bir uygulamayı indirmek için kullanılan bir yöntem değildir. VPN, her şeyden önce sizin veri güvenliğiniz, dolandırıcılara karşı korumanız ve internette güvenli bir şekilde gezinebilmeniz anlamına gelir.Bir VPN her şeyden önce güvenilir olmalıdır

Bu nedenle hedeflerinize uygun güvenilir bir sağlayıcı seçmeniz çok önemlidir.

VPN Kill Switch nedir?

Kill Switch (bağlantıyı öldürme anahtarı) teknolojisi, neredeyse tüm sağlayıcılarda bulunduğu için artık çoğu kullanıcıya tanıdık gelmeye başladı.

Bu özellik, VPN sunucusuyla kurulan bağlantıyı gözler: Bağlantının kesilmesi halinde, acil durum anahtarı, internet bağlantınızı tamamen kesecektir.
Acil anahtarlı VPN

IP adresi ve konum gibi verilerin yanlış kişilerin eline geçmesini önlemek için bağlantınız geçici olarak devre dışı bırakılacaktır.

Kill Switch sayesinde, siz, VPN sunucusuna bağlanana veya acil durum anahtarını kapatana kadar bağlantınız kesintiye uğramış halde kalmayı sürdürür.

Acil durum anahtarını kapatmanız önerilmez.

Bağlantınızın hızını, kalitesini veya başka internet ayarlarını etkilemediği için bu hattın her zaman aktif durumda olması daha iyidir.

VPN kayıt politikası nedir?

VPN hizmeti “kayıt-yok politikası” olduğunu söylüyorsa, bu, online dünyada yaptıklarınızla ilgili herhangi bir bilgiyi toplamadığı veya saklamadığı anlamına gelir.

Böylece satıcının hesapları zorla ele geçirilse bile (hack’leme, mahkeme kararı vb.), internet geçmişinizin ele geçirilmesi imkansız olacaktır.

Bazı VPN’ler bağlantılarınızı kendileri bile algılayamıyorlar (bu, gerçek zamanlı veri engellemeye karşı da koruma sağlıyor).

Bazı VPN’ler, şifrelenmiş ödeme bilgileri dışında sizinle yani müşterileriyle ilgili başka herhangi bir veriyi saklamazlar. Bu sayede kimse sizi bulamaz ve takip edemez. Ancak en iyi VPN’ler ödeme bilgilerini bile saklamaz ve anonim olarak (genellikle kripto para birimiyle) ödeme yapmanıza izin verirler.

Seçeceğiniz VPN’nin, adil gizlilik yasalarının bulunduğu bir ülke merkezli olması da iyi olacaktır.

Örneğin, herkes, yetkililerin, özel şirketleri ABD’deki verileri açıklamaları için sık sık zorladıklarını biliyor. Çin gibi ülkelerde VPN’lere resmi olarak izin veriliyor ancak bu firmaların, sunucularını, sınırsız bir şekilde gerçek zamanlı olarak hükümetin erişimine açan devlet kurumlarına kaydolmaları şart koşuluyor.Bazı ülkeler VPN hizmetlerini verileri ifşa etmeye zorlar

Bu nedenle alacağınız VPN hizmetinin kayıt tutmama politikası olduğunu belirtmesi, iyi bir şöhrete, gerçek incelemelere sahip olması ve daha önce adını veri sızıntısı skandallarına karışmamış olması çok önemlidir.

Hangi VPN’ler yönlendiriciyi destekler?

Akıllı telefonunuza, laptop’unuza veya kişisel bilgisayarınıza kolaylıkla VPN yükleyebilirsiniz. Her şeyin nasıl çalıştığını bilmek zorunda değilsiniz. Şu üç basit adımı izlemeniz yeterli olacaktır:

1. bir VPN uygulaması indirin;
2. çalıştırın;
3. kayıt sırasında belirlenen giriş/şifre bilgilerini girin.

Bu durumda, VPN yalnızca seçili cihazda çalışır.

Tüm cihazlarınızın bir VPN’e bağlanmasını istiyorsanız, VPN’i doğrudan yönlendiriciye yüklemelisiniz. Ancak hesaba katmanız gereken birkaç şey var.Yönlendiricinize bir VPN kurun

  • Birincisi her yönlendirici, VPN ile uyumlu değildir. Yönlendirici, teknik özellikler açısından bu amaçla tasarlanmamış olabilir.
    VPN’e bağlanamıyorsanız bu, yönlendiricinizin yazılımının, sıradan internet bağlantısı üzerinden VPN ile çalışmaya uygun olmadığı anlamına gelir. Bu durumda, alternatif bir yazılım kullanabilirsiniz ancak bu da belli bazı bilgilere ve becerilere sahip olmanızı gerektirecektir.
  • İkincisi her VPN, bir yönlendiriciye yüklenmez. Yönlendiricilerle çalışabilen VPN’lerin listesi şöyledir:
    • Surfshark
    • CyberGhost
    • NordVPN
    • Private Internet Access
    • IPVanish
  • Üçüncüsü VPN’e bağlanabilen birçok yönlendirici, bu işlemi gerçekleştirmek için az sayıda protokol seçeneği (OpenVPN, PPTP, L2TP, vb.) sunar. Bazen seçme şansı bile yoktur ve kullanılabilen tek bir protokol vardır.
    Bir VPN’e bağlanmadan önce, onun, yönlendiricinizde de bulunan en az bir ortak protokole sahip olduğundan emin olun.

VPN’nin en iyi kullanım alanları

  • Herhangi bir içeriğe erişim
  • Gizli konum (IP adresi)
  • Dolandırıcılardan ve hacker’lardan korunma
  • Tüm trafiğin şifrelenmesi
  • Kötü amaçlı yazılımlara ve şifre çalma yöntemlerine karşı koruma
  • Yüksek hızda internette gezinme ve içerik yayınlama.

Online gizliliğinizi koruyun

Günümüzde ikinci sitelerin neredeyse tamamı ziyaretçileri izler ve onlar hakkında yaş, cinsiyet, ilgi alanları, isim ve kişisel bilgiler gibi verileri toplar.

Bu verilerin tümü, bir internet sayfasını açtığınız anda alınabilir.

Sayfaya girdiğinizde konumunuz hemen kaydedilir. Siteler, bu verileri kullanarak size bir şeyler satmaya ve sizi etkilemeye çalışacaklardır. Hatta bazı siteler topladıkları bilgileri başkalarıyla da paylaşabilirler.Arama geçmişiniz pazarlama için kullanılıyor

Diyelim ki bir siteye henüz girdiniz. Karşınıza hemen hedefe yönelik reklamlar ve bağlantılar çıkar. Bu, reklam uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bir pratiktir.

Bir VPN, zorla araya giren önerilerden ve izlenmekten korunmanıza yardımcı olabilir.

Konumunuzu ve IP adresinizi değiştirmeniz, bankacılık ve kripto para işlemlerinin korunmasına da yardımcı olur. Kimse e-posta kutunuzu hackleyemez, kişisel yazışmalarınızı okuyamaz, fotoğraflarınızı indiremez ve internet sayfası ziyaretleri geçmişinizi göremez.

İnternet, her an yakından izlendiğiniz bir yerdir ve anonim olmak, ağı ziyaret etmenin önemli bir kuralıdır. Dışarı çıkmadan önce anahtarlarınızı ve telefonunuzu yanınıza aldığınız gibi online olmadan önce de VPN’i yanınıza almanız gerekir.

Coğrafi engellemeleri aşın

Ne yazık ki birçok ülkede, yetkililer, o ülkede yaşayan kişilerin üzerindeki dış etkileri sınırlamaya; bu nedenle de ağa erişimi engellemeye ve internetteki içerikleri sansürlemeye çalışıyorlar.

Bazı bölgelerde, gazeteciler, bloggerlar ve sıradan vatandaşlar, sadece halka açık bilgileri bildikleri ya da düşüncelerini online olarak paylaştıkları için hapse atıldılar.

Çin bu listenin başında yer alıyor ve onu, kurdukları güç yapısına zarar veren her türlü içeriği engelleyen Orta Doğu ülkeleri takip ediyor.

Sadece siyasetle ya da hükümet biçimiyle ilgili bilgiler değil, farklı dinler ve dini konular da sansürlenebiliyor.
Bölgesel internet kısıtlamaları

Bu gibi durumlarda, VPN, sansürü aşmak için kullanılan bir yöntem olmanın ötesine geçer. Aynı zamanda güvende olmak için de kullanılan bir yönteme dönüşür.

Güvenilir bir VPN servisi, konumu ve IP adresini değiştirebilir, bölge kısıtlaması olan internet sitelerine ve sosyal ağlara erişim engelini kaldırabilir.
Bir VPN ile internet kısıtlamalarını aşmak

Anonim bir şekilde torrent indirmek

P2P nedir?

Peer-to-peer’ (eşler arası) ağ, bilgisayarların, tüm düğümlerin “eşit” olduğu ve dönüşümlü olarak istemci veya sunucu olarak hareket ettiği bir sistemde, birbirleriyle etkileşim halinde olmaları anlamına gelir.

P2P sunucularından biri başarısız olursa veya çevrimdışı moda geçerse, ağın daha stabil performans göstermesini garanti eden, sunucu görevini üstlenmiş diğer düğümler onun yerini alacaktır.

Sistemin avantajı, hangi platform olursa olsun yalnızca bir internet bağlantısına ihtiyaç duyacak olmanızdır.

Ancak güvendiğiniz kişilerle dosya alışverişi yapıyor olsanız bile ağdaki üyelerin bu kişilerle sınırlı olup olmadığını bilmeniz imkansızdır.

Size ulaşan dosyaların güvenli olduğundan emin olmanız da zordur. Tüm virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar, kendilerini, faydalı materyal maskesi altında gizleyebilirler.

Son olarak indirdiğiniz dosyaların yasal olup olmadığından da emin olamazsınız. İndirdiğiniz her şeyi kaydedip açıyorsanız, P2P dosya paylaşımının güvenliğini sağlamalısınız. İyi bir VPN, bunu yapmanıza imkan tanıyacaktır.


Torrent dosyaları, P2P dosyaları verimli bir şekilde bulmak ve dağıtmak için kullanılabilecek yaratıcı bir çözümdür.

Torrent dosyası, başka online kullanıcıları bir araya getirerek torrent istemcisine bağladığı ve onunla paylaştığı verilerin dizinini eksiksiz olarak barındırır. Böylece herkes, dosyanın bütünlüğünü doğrulamak için kriptografik karma değerleri kullanarak torrent dosyasını paylaşır veya indirir.

Torrentler için güvenilir bir VPN servisi bulmalısınız.

Hem indirme hızınızda herhangi bir sorun ve atlama olmayacak hem de IP adresinizi başka kullanıcılardan gizliyor olacaksınız.
VPN ile güvenli torrent kullanımı

Halka açık Wi-Fi’yi güvenle kullanın

Her gün kafelerde, alışveriş merkezlerinde, ulaşım araçlarında, havaalanlarında ve tren istasyonlarında halka açık Wi-Fi’leri kullanıyoruz.

Peki, halka açık yerlerde WiFi’nin güvenlik seviyesinin ne kadar zayıf olduğunu merak ettiğimiz oluyor mu?

Her anlamda çok kötü seviyededir.

Halka açık erişim noktaları, bir hacker için altın madeni gibidir. Ya da en iyi ihtimalle spam’ler göndererek sizi reklama boğanların işine yarayacaktır.

Ücretsiz bir internet erişim noktasına ev sahipliği yapan girişimcilerin ve şehir yapılarının çok azı, güvenli bir WiFi bağlantısı oluşturmayı önemser. En iyi senaryoda, sıradan bir hacker’ın bile bildiği standart bir koruma yüklerler.
Halka açık Wifi ne kadar güvenli?

Bir hacker, bu korumayı aştığında, bu nokta aracılığıyla iletilen herhangi bir veriye erişebilir. Arama geçmişinden sosyal ağlara, e-posta kutularından internet bankacılığı için girilen şifrelere, her şeye erişme imkanı bulabilir.

Tehditlerin çoğunu aynı anda ortadan kaldıran en basit çözüm VPN’dir.

Güvenilir bir VPN servisi, internete ilettiğiniz her şeyi şifreler. Güvenli bir WiFi bağlantısı elde etmenin tek güvenilir yolu ise VPN’i açmaktır.

En iyi yayın sitelerini seyredin

Bir VPN ile en iyi yayın sitelerini izleyinÇeşitli içeriklere erişimin bölgesel olarak kısıtlanabileceğini zaten biliyorsunuzdur. Peki, bunun sebebi ne olabilir?

Bu durumun birden fazla sebebi vardır:

  • Netflix ve Amazon Prime Video gibi global medya şirketlerinin yaptıkları telif hakkı anlaşmaları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir;
  • Coğrafi engelleme de tam da bu amaçla, yani telif hakkıyla korunan materyallere erişimi kısıtlama amacıyla kullanılır.
    Sonuçta belli bazı ülkelerdeki kullanıcılar engellenen içeriği göremezler;
  • Farklı ülkelerde yaşayan izleyicilerin gelirleri de farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar o kadar önemli bir boyuttadır ki adil olan, farklı bölgeler için farklı fiyatlandırma politikaları izlemek olur;
  • İçeriklere erişim, sansür, ahlak veya din gibi nedenler öne sürülerek ulusal mevzuat tarafından kısıtlanabilir;
  • Bazı içerikler yalnızca yerel açıdan önemli olabilir. Bu nedenle başka ülkelerde yayınlanmaz.

Peki, bir VPN coğrafi engellemeyi nasıl aşar?

Kısaca anlatmak gerekirse, bir ülke ve sunucu seçersiniz; VPN hizmeti, bir bağlantı kurar ve seçtiğiniz bölgede olduğunuz izlenimini verir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan bir içeriği izlemek istiyorsanız, VPN üzerinden ABD’deki bir sunucuya bağlanmanız yeterli olacaktır.

Bir VPN servisi, ne kadar çok sunucu sağlıyorsa, IP adresinizi maskelemeniz ve sanal konumunuzu değiştirmeniz için size o kadar çok seçenek veriyor demektir.

Online oyunlar oynayın

VPN ile çevrimiçi oyunlar oynayınLost Ark, Fortnite veya Call of Duty gibi online oyunların bölgesel engelini aşmak için bir VPN’e ihtiyacınız olabilir.

VPN servisini kullanarak bir bölge seçersiniz ve konumunuz değişir. Böylece kısıtlanan içeriğin engeli kalkar.

Bunun yanı sıra VPN, şunun gibi faydalar sağlar: 

1. Hızı artırabilir.

Bazı ISS’ler (İnternet Servis Sağlayıcıları) bant genişliğini sınırlar. Bu nedenle oyunlar kötü bir şekilde yüklenir, donar ve duraklar.
Etkili bir VPN servisi, IP adresinizi değiştirir ve internet aracılığıyla gelen tüm verileri şifreler. İnternet servisi sağlayıcınız, online olarak yaptıklarınızı takip edemez ve böylece hızınızı azaltamaz.

2. Yeni oyunlar, nadiren dünya çapında aynı anda piyasaya sürülür.

Çoğu zaman bir oyunun, ülkenizde çıkması için aylarca beklemeniz gerekir. Halihazırda oyunun oynanabildiği bir ülkenin VPN sunucularını kullanmak, oyunu oynayan ilk kişilerden biri olmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca aynı oyunun farklı ülkelerde piyasaya çıkan versiyonlarında, fonksiyonlarda ve ek özelliklerde farklılıklar olabilir.

3. Ülkenizde bazı oyunlar engellenebilir

Bu engel, lisans sözleşmesiyle ilgili bir sorundan veya etik ve dini gerekçelerden kaynaklanabilir. Elbette bu adil bir durum değildir ancak çözümü vardır.
IP adresini değiştirme seçeneği imdadınıza yetişecektir.

4. Hiç haksız yere bir oyundan atıldığınız oldu mu?

Rakibinize henüz istediklerinizi anlatma fırsatını bulamamanıza rağmen oyunu oynamanız yasaklandı mı?
VPN, net bir şekilde IP adresini değiştirmek için tasarlanmıştır! Yasaktan kurtulmanıza ve böyle bir durumun tekrar başınıza gelmesini engellemeye yardımcı olacaktır.

5. Paket İnternet Yoklayıcısı, çok yüksekse, indirme ve yükleme hızının önemi yoktur.

Bu sorun, oyun hizmeti, coğrafi olarak sizden önemli ölçüde uzakta bulunuyorsa oluşabilir.
Basit bir örnek vermek gerekirse, diyelim ki Moldova’dasınız ve oynadığınız oyunun merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde. Bu durumda, büyük olasılıkla Paket İnternet Yoklayıcısı çok yüksek olacak ve istenmeyen gecikmeler ortaya çıkacaktır.
Oyuna, sunucusunun yer aldığı ülke üzerinden bağlanırsanız yüksek Paket İnternet Yoklayıcısı size engel olamayacaktır.

6. DDoS (Dağıtık Hizmeti Engelleme) saldırıları herhangi bir oyuncuya zarar verebilir.

Ancak profesyonel bir e-spor oyuncusuysanız özellikle sizin bir VPN yüklemeniz gerekir.
Rakibinizin saldırıyı bizzat yapmasına gerek yoktur, “suikast”, online olarak sipariş edilebilir. Steam ve Stadia gibi ünlü e-spor platformları bile önemli turnuvalar esnasında DDoS saldırılarıyla karşı karşıya kalmıştır.
IP adresinizi değiştirdiğinizde bulunamayacağınız için VPN kullanmak, saldırılara karşı sizi korur.

VPN kullanılan diğer alanlar

1. İnternette güvenli bir şekilde gezinmek

Ücretli servislerin çoğu, rahatsız edici içerikli reklamları, kötü amaçlı yazılımları, her türlü şifre çalma yöntemini ve iz sürenleri engelleyen işlevlere sahiptir.

Bunların hepsine karşı “kalkan” görevi gören şey sağlayıcının sunucusudur.VPN'ler, kötü amaçlı yazılımlara karşı bir kalkan görevi görür

2. İndirimler

Hava yolculuğu pazarı tüm dünyada oldukça pahalıdır.

Bu durum, belli bölgelerde yaşayıp mevsimsel olarak seyahat eden kişilerin  faydalanabileceği indirim programlarıyla az da olsa iyileştirilir.

Bu tür indirimler hakkında bilgi almak için o bölgelerin IP adresine sahip olan siteleri bulmanız gerekir.

Ayrıca konumunuza bağlı olarak, karşınıza, belirli ürünler için farklı fiyatlar çıkabilir. Uluslararası markalar genellikle belli ülkelerde online indirimler yaparlar. Markanın internet sitesi sizin IP adresinizi okur ve sitedeki fiyatları buna göre listeler.

Ancak bir VPN sayesinde başka bir şehrin veya ülkenin IP adresini seçerek bu sistemi alt edebilirsiniz. Yani VPN kullandığınızda, yaptığınız alışverişlerde bolca tasarruf edebilirsiniz!
VPN kullanarak daha iyi fiyatlara erişin

3. İş yerinde VPN kullanmak

Çalışanlar Facebook ve Instagram’ı çok fazla mı kullanıyor?

Bu sitelere erişimi kapatabilirsiniz.

Bir iş arkadaşınız, gününün yarısını YouTube’da mı geçiriyor?

Etkinliklerinin tümü otomatik olarak günlüklere kaydedilir ve böylece işten çıkarılması için bir kanıt haline gelebilir.

Bazı işletmeler ve eğitim kurumları, sosyal ağlara erişimi engelleyen bir güvenlik duvarı kullanırlar.

VPN kullanmak, kısıtlamaları aşmanızı ve eğlence sitelerine girdiğinizde bunu gizleyebilmenizi sağlayacaktır. Çalışmak iyidir ancak bazen dinlenmek de gerekir.Bir VPN ile kısıtlamaları aşın

4. Gözetlenmekten korunma

Rakiplerinizin izini sürmekle meşgulseniz, bir ağ yöneticisi neredeyse her zaman, onların sitelerinde, nelerin ilginizi çekeceğini belirleyebilir.

VPN bu tür dijital ayak izlerini gizler ve internette yapılabilecek çok çeşitli araştırmaların önünü açar.Bir VPN ile gözetlenmekten kaçının

5. Hep evde olmak

Bir kurbanın evde olup olmadığını ve o uzaktayken evinin ne derece savunmasız olduğunu belirlemek için onun izini sürmek, saldırganların kullandıkları tekniğin bir parçasıdır.

VPN, hacker’lara karşı, her zaman görev başında olduğunuz görünümünü oluşturmak üzere bir varlık algısı yaratmanızı sağlar.

Önemli olan, tatil fotoğraflarınızı herkese açık olan hesaplarınıza yüklememenizdir.VPN, her zaman görev başında olduğunuz izlenimini yaratır

6. Uzak mesafeli aramalar

Skype ve VOIP ile yapılan aramalar oldukça uygundur çünkü internetin maliyeti yüksek değilse dolaşımdan tasarruf etmenizi sağlarlar.

Bu aramaları daha ucuz hale getirmek için, aramanın geldiği ülkenin veya şehrin sunucusunu kullanabilirsiniz.

Bu, aldığınız hizmetlerin maliyetini önemli ölçüde azaltacaktır.VPN ile daha ucuz uzun mesafe aramaları

İhtiyaçlarınıza uygun en iyi VPN’ler

Online olarak ne kadar çok şey yaparsanız, o kadar çok risk alırsınız.

Artık VPN yani ‘Sanal Özel Ağ’ hakkında her şeyi bildiğinize göre size en uygun VPN hizmetini seçebilirsiniz.

Ya da rakipsiz en iyi 10 VPN sağlayıcıyı kullanabilirsiniz.

Bu yüzden sakin olun, bir VPN alın ve internette geçirdiğiniz zamanın keyfini çıkarın.

Özel indirimimizi kaçırmayın!
ExpressVPN'i edinin!
Gün
:
Saat
:
Dakika
:
Saniye
%49 indirim + 3 ay ücretsiz!
Sınırlı zaman teklif